Sosyal Medya

Dünya

Nijerya’yı zor günler bekliyor

Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari'nin sağlık durumunun kritik olduğu ve doktorların hastalık hakkında bilgi vermediği öğrenildi



Ä°ktidara geldiÄŸi günden bu yana rüşvet ile mücade konusunda ciddi çalışmalar yapmış Nijerya devlet baÅŸkanı Muhammadu Buhari'nin saÄŸlık durumu kritik!

Muhammadu Buhari Kimdir ?

Buhari, Fulani kabilesinden Adamu ile Zulaihat’ın (babasının) 23. oÄŸlu olarak 17 Aralık 1942 yılında Katsina eyaleti’nin Daura ÅŸehrinde dünya’ya geldi. Buhari, 4 yaşında iken, babası vefat edince annesi tarafında yetiÅŸtirildi.

Daura’da ilkokulu okudu ortaokulu Maia'da okuduktan sonra, Katsina da lise eÄŸitimini askeri kolej de devam etti. Nijerya’nın iç savaşında asker olarak ciddi mücadele eden Buhari, 1975 yılında Nijerya da yapılan askeri darbede aktif görev almıştır. 1976 Mart ayında devlet baÅŸkanı general Olusegun Obasanjo tarafında petrol ve doÄŸal kaynaklar bakanı olarak atanmıştır. 1977 yılında eski devlet baÅŸkanı Ä°brahim Babangida tarafında yolsuzlukla suçlandı.

1978-1979 da genelkurmay baÅŸkanlığın genel sekreteri olarak tekrar orduya dönmüştür. 1980 yılında ABD'nin Pensilvanya eyaletinde askeri strateji alanında master yapmıştır. 1983 yılına gelindiÄŸinde General rütbesine gelen Buhari, dönemin devlet baÅŸkanı olan Shehu Shagari’ye karşı askeri darbe yapmış, 1985 yılının AÄŸustos ayına gelindiÄŸinde General Ä°brahim Babangida tarafında askeri darbe ile devrilmiÅŸtir.

2003 -2007-2011 devlet baÅŸkanlığı seçimlerine aday olmuÅŸ kaybetmiÅŸtir. Ancak 2015 seçimlerine gelindiÄŸinde, Goodluck Jonathan’a karşı rakip olup ezici bir çoÄŸunlukla devlet baÅŸkanı seçilen Buhari, rüşvetle ciddi mücadele etmiÅŸtir.

2016 yılında NPR yayın kuruluÅŸuna verdiÄŸi bir mülakat’a ‘eÄŸer Nijerya rüşvetti bitirmezse, rüşvet Nijerya’yı bitirecek’ diyen Buhari, ÅŸimdi Londura’da ciddi saÄŸlık problemleri yaşıyor. Yetkililer hastalığı hakında bilgi vermeyince, Nijerya’daki ekonomik kriz dahada kötüleÅŸiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.